Site pictogram Meijel24

Hoge gasprijs baart glastuinbouw zorgen

In de glastuinbouw maakt men zich grote zorgen over de hoge gasprijs. De paprikakwekerij ziet bijvoorbeeld 20 procent meer per paprika aan energie besteed worden. De prijs van gas is flink gestegen, zodat de tuinders niet bepaald meer van goedkope energie kunnen spreken. De consument kan rekenen op iets hogere prijzen, maar de meeste pijn wordt geleden in de tuinbouwsector, voorspelt Eric Gubbels van Gubbels Paprika’s in Maasbree.

Seizoens-afspraken
Bedroeg de kuubprijs van gas begin dit jaar nog 17 eurocent, na de zomer werd 70 eurocent aangetikt. Wanneer de temperaturen gaan dalen is er in de kassen meer energie nodig. “Ja, dat hakt er flink in”, zegt Gubbels. Is die prijsstijging door te berekenen naar de afnemers? “Dat is een hele lastige. Er zijn seizoens-afspraken voor sommige teelten. We zitten ook veel met dagprijzen en dat wordt toch vaak bepaald door vraag en aanbod”. Gubbels geeft daarmee aan dat er min of meer vaste prijzen zijn en dat de consument hier in eerste instantie geen last van heeft.

Paar centen duurder
Maar als de gasprijs zo hoog blijft, gaan we het merken, meldt L1 in deze rapportage. “Stel, een paprika kost normaal 99 cent in de winkel. Als Eric Gubbels even snel uit het hoofd rekent, komen daar een paar centen bovenop”, stelt de zender. Gubbels: “Als ik er nu naar kijk, zou die (een paprika, red.) rond de €1,05-€1,10 moeten zitten. Dat is niet de wereld, maar dat is wel noodzakelijk dan”. De winkelprijzen zullen lang niet zo hard stijgen als de gasprijs.

Klappen krijgen
En dat is juist de moeilijkheid, aldus Gubbels. “Je verkoopt producten aan de retail, de retail heeft belangen om het zo goedkoop mogelijk in het schap te zetten, en dan krijg je altijd de vraag-aanbod-discussie. Er lopen nu al veel discussies met de retail of ze wat meer willen geven of niet”. Op de vraag wie hierdoor het meest in de knel komt te zitten, antwoordt Gubbels vastbesloten. “De tuinbouwsector zelf, ja. Die gaat daar de meeste klappen van krijgen, denk ik”.

Ambitieus
L1 suggereert dat producenten door de hoge gasprijs over zouden kunnen stappen op andere, niet-fossiele energiebronnen. Maar dat is moeilijk, vindt Gubbels. “De hoge gasprijs geeft zo’n last op de liquiditeiten en op de bedrijven, dat ze geen ruimte meer hébben om stappen te zetten, dadelijk. (…) Dus het gaat de verduurzaming misschien wel tegenwerken, op de korte termijn dan”. Maar: “Op de lange termijn hebben we als sector de ambitie om in 2040 energieneutraal te zijn”. Waarmee Gubbels het verhaal toch nog strijdbaar en positief afsluit. “Dat is zelfs nog ambitieuzer dan de landelijke visies”.

Mobiele versie afsluiten