Illegale waterpijptabak
Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na diverse meldingen. Het vermoeden is dat de vier verdachten zich gezamenlijk bezighielden met de handel en productie van waterpijptabak. Vermoedelijk haalden zij de tabak uit het buitenland en mixten dit met vloeistoffen om er vervolgens waterpijptabak van te maken. Familieleden werden ingezet voor allerhande klusjes, zoals de productie en het transport van de waterpijptabak.
In de loods in Helmond stonden naar schatting enkele honderden kilo’s waterpijptabak, machines en ingrediënten om waterpijptabak te maken, zoals glycerine en aroma’s. Daarnaast zijn vermoedelijk merkvervalste verpakkingen en stickers aangetroffen. Dit alles is in beslag genomen en wordt vernietigd. Eveneens is beslag gelegd op een auto’s en ruim 23.000 euro contant geld.
Waterpijptabak is een product dat zonder vergunning en accijnsafdracht niet mag worden geproduceerd of voorradig mag zijn. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.
Aanpak Handel in illegale sigaretten en accijnsfraude
Met de handel in illegale sigaretten en (waterpijp)tabak worden criminele vermogens opgebouwd en wordt de schatkist ernstig benadeeld. Het ontduiken van accijnzen en omzetbelasting leidt tot oneerlijke concurrentie in de Nederlandse detailhandel. Ook ondermijnt de illegale productie van sigaretten en (waterpijp)tabak het anti-rookbeleid van de Nederlandse Staat. Het OM, de Douane en de FIOD werken intensief samen om de criminele organisaties die zich hiermee bezig houden te ontmantelen en om de criminele winsten af te pakken.