Site pictogram Meijel24

FIOD valt pand binnen in Ospel, 1 miljoen euro aan sigaretten aangetroffen

De FIOD heeft bij een inval in Ospel acht pallets met sigaretten in zeecontainers in beslag genomen. Het smokkelwaar had een waarde van bijna € 1 miljoen.In Denemarken zijn in totaal 13 personen gearresteerd wegens hun vermeende rol bij het smokkelen van namaaksigaretten die in een clandestiene fabriek zijn geproduceerd en bestemd zijn voor het Verenigd Koninkrijk.

Ospel en Denemarken

Een eerste actie vond plaats op 2 maart in Denemarken, waar een illegale fabriek in de gemeente Vamdrup werd ontmanteld. Dit is het eerste geval van een illegale fabriek die in het land wordt ontmanteld. Dertien personen met de Poolse en Oekraïense nationaliteit werden gearresteerd en 11 miljoen sigaretten in beslag genomen, naast 11 ton ruwe tabak en een volledige productielijn. Forensische analyse is nog gaande om de exacte productiecapaciteit van de fabriek te kwantificeren, die vermoedelijk enkele miljoenen sigaretten per week bedraagt. De waarde van de in beslag genomen tabaksproducten op de illegale markt in het Verenigd Koninkrijk wordt geschat op ongeveer € 13 miljoen.

De actie in Denemarken leidde diezelfde week tot een volgende in Nederland. Onderzoekers van de Nederlandse Fiscale Informatie en Opsporingsdienst (FIOD) doorzochten het pand in Ospel. De in Denemarken geproduceerde sigaretten werden met vrachtwagens naar Nederland gestuurd en bleven daar een tijdje, opgeslagen in zeecontainers, voordat ze naar het Verenigd Koninkrijk werden verscheept.

Het analyseproject SMOKE van Europol ondersteunde deze zaak door de uitwisseling van informatie tussen de verschillende betrokken landen te vergemakkelijken en door de operationele gegevens te analyseren om de belangrijkste doelen te identificeren. Het onderzoek is nog gaande om mogelijke verbanden met andere Europese landen te vinden.

Bron: Europol

Mobiele versie afsluiten