Site pictogram Meijel24

CDA Peel en Maas stelt vragen inzake depressies en stress onder de jongeren

GGZ-instellingen maken zich grote zorgen over de gevolgen van de coronapandemie voor de geestelijke gezondheid van jongeren. Onderzoeken hebben aangetoond dat ze in vergelijking met voor de corona-crisis meer last hebben van stress, angst en depressieve symptomen. Volgens de GGZ ‘en en Zilveren Kruis zijn er steeds meer signalen dat kinderen en jongeren last hebben van stagnerende sociale interactie. Door de lockdown beschikken ze niet over de veiligheid, vrijheid en experimenteerruimte die nodig zijn voor hun ontwikkeling. Dit leidt tot meer problemen.

Kindertelefoon

Er werd veel meer gebeld met de kindertelefoon en gechat met hulporganisaties. CDA Peel en Maas heeft grote zorgen en stelt het college van B&W daarom de volgende vragen.

Vragen aan het college van B&W:

  1. Heeft het college kennisgenomen van de geschetste berichten en hoe beoordeelt u deze?
  2. In welke mate speelt deze problematiek ook in Peel en Maas?
  3. Wat heeft het college tot nu toe gedaan om samen met partners deze problemen aan te pakken?
  4. Is er bekend of dit bij buurtgemeentes ook geconstateerd is?
    -Zo ja, worden hier gezamenlijke afspraken over gemaakt?
  5. We hebben als raad een presentatie van Vorkmeer gehad waarin werd uitgelegd hoe deze organisatie op het gebied van jongerenwerk heeft geacteerd in deze bijzondere tijden van corona en creatief hebben ingespeeld op de diverse ontwikkelingen binnen Peel en Maas. Hoe hebben we onze medewerkers ingezet op de diverse vraagstukken omtrent corona en jeugd/gezin?
  6. Zijn we zelf ook anders gaan acteren en hebben we de gezinnen en jeugd ook actief opgezocht?
    -Zo ja, zijn er naar aanleiding hiervan andere acties uitgezet? Is er extra budget ( extra uren) vrijgemaakt of hebben we onze medewerkers tijdelijk andere taken gegeven? Kan het college hier een toelichting op geven?
  7. Verschillende onderzoeken geven aan dat er een stijging is van depressie, stress en eenzaamheid onder de jongeren. Is het college voorbereid op de problematieken die op latere termijn wellicht zichtbaar kunnen worden zoals burn-out ’s en depressies en wat doet de gemeente er samen met partners aan om dit te voorkomen?
Mobiele versie afsluiten