Site pictogram Meijel24

Nederlands meest duurzame gemeentehuis

Het gemeentehuis van de gemeente Peel en Maas is het komend jaar alweer vijf jaar oud, maar nog steeds Nederlands meest duurzame gemeentehuis. In 2016 is het gemeentehuis gekozen tot meest energieopwekkende gemeentehuis van Nederland. Wat zijn de getroffen maatregelen om het gemeentehuis zo duurzaam te maken? Dit heeft alles te maken met het verwarmen en koelen van het gemeentehuis.

IJsverwarming
Er zullen niet veel mensen zijn die ooit van ijsverwarming hebben gehoord. Toch is ijsverwarming de techniek die in het gemeentehuis van Peel en Maas wordt toegepast om het gebouw te verwarmen en te koelen. IJsverwarming is het best te vergelijken met een warmtepomp. Het is een techniek waarbij warmte en kou uit ijswater wordt onttrokken en kan worden opgeslagen voor later gebruik. Onder het gemeentehuis is in de grond een groot betonnen vat gegraven met een inhoud van 800 m³. Hierin zit water. Dit water wordt bevroren. Bij het bevriezen van het water komt er enorm veel energie vrij. Deze energie wordt door een aanwezige warmtepomp opgenomen en omgezet in warmte. De warmte wordt opgeslagen of wanneer nodig uitgestoten in het gebouw. Uiteraard heeft de ijsverwarming zelf ook energie nodig om water te bevriezen en te ontdooien. Hiervoor zijn op het dak van het gemeentehuis zonneluchtcollectoren aangebracht. Zo wordt er bij het verwarmen van het gemeentehuis geen gebruikgemaakt van fossiele brandstoffen en komt er geen CO2 vrij. Tijdens de warme zomermaanden wordt het proces omgedraaid. Het water wordt dan juist bevroren. De kou van het ijs wordt dan gebruikt om het gebouw te verkoelen. Er is daarom geen energieverspillende airconditioner nodig. De levensduur van ijsverwarming kan wel oplopen tot 80 jaar.

Slim gemeentehuis
Nu overal goedkoop internet voorhanden is, is het mogelijk om een heel gebouw erg slim te maken ten behoeve van klanten en medewerkers. Ook bij het gemeentehuis van Peel en Maas wordt internet gebruikt om alles in het gebouw te monitoren. Zo worden de temperatuur, luchtvochtigheid en het gehalte aan CO2 in alle ruimtes van het gemeentehuis bijgehouden door slimme systemen. Met de data die dit oplevert kan er snel en gemakkelijk gestuurd worden als bepaalde waardes afwijken. Klachten bij ambtenaren van vermoeidheid, droge ogen of hoofdpijn door een slechte luchtkwaliteit zullen hier niet meer voorkomen. De lucht in het gemeentehuis is fris en schoon en hier profiteert iedereen van.

Overige innovaties
Op alle vlakken is er gebruikgemaakt van nieuwe innovaties en duurzame materialen. Er is gekozen om voor het gemeentehuis gebruik te maken van een bestaand gebouw dat herbouwd is. Het gemeentehuis is optimaal geïsoleerd, zodat warmte en kou nooit zal kunnen ontsnappen. Het hele gebouw maakt gebruik van ledverlichting, waarmee een enorme energiebesparing wordt bereikt. Regenwater wordt niet meer afgevoerd naar het riool, maar opgevangen en gebruikt voor het bewateren van bomen en planten in de omgeving van het gemeentehuis. Het gemeentehuis van Peel en Maas mag daarom met recht het meest duurzame gemeentehuis van Nederland worden genoemd.

Mobiele versie afsluiten