In Peel en Maas hebben 2300 tot 3000 inwoners tussen de 16 en 65 jaar oud moeite met lezen en schrijven. Dit aantal stijgt met 1900 als mensen ouder dan 65 worden meegeteld. Vaak hebben deze inwoners ook moeite met rekenen en digitale vaardigheden. Laaggeletterdheid is de overkoepelende term voor mensen die grote moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden. Linda Schevers, coördinator van het Taalpunt: “door laaggeletterdheid kunnen inwoners niet goed meedoen in het dagelijkse leven. Ze lopen tegen allerlei zaken aan. Zo hebben ze moeite met het begrijpen van rekeningen en officiële brieven van de overheid. Ook voorlezen aan of beeldbellen met de (klein)kinderen lukt ze niet. Veel mensen denken dat het vooral gaat om mensen van buitenlandse afkomst. Het merendeel dat moeite heeft met deze basisvaardigheden blijkt toch in Nederland geboren en getogen.”
Taalpunt en vraag & aanbod in Peel en Maas
Er zijn al volop mogelijkheden in en rond Peel en Maas om werk te maken van je basisvaardigheden. Zo hebben verschillende KBOs computerspreekuren en -cursussen en zijn er in de bibliotheken Taalcafés en taalmaatjes. ROC Gilde biedt alfabetiseringscursussen aan. En vrijwilligers zetten zich via Vorkmeer in om te helpen bij de thuisadministratie en als taalcoach voor statushouders. Maria Verhaegh, taalconsulent bij het Taalpunt namens de Bibliotheek Maas en Peel: “Er zijn veel mogelijkheden, alleen moeten mensen wel de weg weten. Het helpt ook niet mee dat mensen zich schamen als ze laaggeletterd zijn. We hopen dat mensen naar het Taalpunt verwijzen als ze vermoeden dat hun familieleden, buren of cliënten worstelen met hun basisvaardigheden op gebied van taal, rekenen en omgaan met de computer. Het Taalpunt weet welke initiatieven, cursussen en andere mogelijkheden er zijn in Peel en Maas. Samen wordt gezocht naar een passend antwoord op een vraag. Het Taalpunt vraagt door, verwijst door en maakt matches.”
Wegwijzer als Taalpunt
De Wegwijzer is vanaf 1 juli het eerste fysieke Taalpunt in Peel en Maas. De Wegwijzer is het bestaande informatieloket van Vorkmeer in het Huis van de Gemeente. Inwoners uit Peel en Maas kunnen hier terecht met vragen over welzijn, wonen, werk, zorg en financiën. Nicole Soudant van Vorkmeer: “De lijntjes tussen gemeente en bibliotheek en Wegwijzer zijn kort. In de praktijk verwijzen wij bewoners al door, naar bijvoorbeeld een taalcafé of de hulp bij thuisadministratie. We vermoeden wel eens dat taalkennis een onderliggend probleem is voor uitdagingen op gebied van welzijn, werk en inkomen. Het Taalpunt helpt ons nog meer bewust te zijn en door te vragen bij onze bezoekers.”
Het Taalpunt bij de Wegwijzer is open op werkdagen tussen 8.30 en 12.00 in het Huis van de Gemeente in Panningen. Maria: “Loop gerust eens binnen. Ook als je graag anderen wilt helpen op gebied van taal, rekenen en digitale vaardigheden. We bieden als Taalpunt ook een training aan voor potentiële taalmaatjes en bestaande initiatieven.”
Linda: “We hopen dat uiteindelijk meer dorpskernen (nog meer) werk willen maken van (digi)laaggeletterdheid. Bijvoorbeeld door ook een Taalpunt te starten. Door de corona-maatregelen zijn bewoners en verenigingen zich er meer bewust van dat niet iedereen kan internetten. Zo is er al een dorpsontmoeting die haar bezoekers (elkaar) wil leren beeldbellen als de bezoekers daar behoefte aan hebben. Het Taalpunt is de spil binnen een netwerk dat zich inzet voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, spreken, rekenen en de digitale wereld.”
Gemeente Peel en Maas, de provincie Limburg en de Stichting Lezen en Schrijven ondersteunen het Taalpunt. Het Taalpunt is te bereiken op 077-3072382 en via de email info@taalpuntpeelenmaas.nl