Site pictogram Meijel24

Verzekering bij stormschade

Februari 2020 is stormachtig en verschillende stormen hebben her en der flinke schade aangericht. Gelukkig is Meijel er relatief goed mee weggekomen en moest de brandweer enkel de weg op om wat losse takken van de weg te halen. Er zijn geen gewonden gevallen en er is niks beschadigd geraakt. Maar hoe zit dat als er wel sprake is van stormschade? Moet men dat zelf betalen of valt dit onder de verzekering?

Schade aan de woning
Wanneer er door de stormschade aan de woning ontstaat, door bijvoorbeeld losse dakpannen of lekkage, dan wordt dit vergoed vanuit de opstalverzekering. Deze verzekering wordt ook wel woonhuisverzekering genoemd. Wanneer iemand een hypotheek afsluit, dan stellen de meeste hypotheken het verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Wanneer er schade is aan een huurwoning dient de huurder contact op te nemen met de woningeigenaar. Hij is er dan verantwoordelijk voor om de schade te herstellen. Als er schade ontstaat aan losstaande eigendommen in de tuin, bijvoorbeeld aan een barbecue, dan valt dit niet onder de opstalverzekering. Deze spullen vallen onder de inboedel en er kan dan dus aanspraak gemaakt worden op de inboedelverzekering. De meeste verzekeraars keren niet zomaar uit en zullen ook onderzoeken of de bewoner er wel alles aan gedaan heeft om schade te voorkomen. Een barbecue had bijvoorbeeld ook binnen gezet kunnen worden als de bewoner weet dat er storm op komst is. Daarnaast moet er vaak ook een eigen risico betaald worden dat meestal tussen de 225 en 500 euro ligt. Sommige schade kan men dus beter uit eigen zak betalen.

Schade aan de auto
Wanneer er een boom of een losvliegende dakpan op de auto is beland en zorgt voor schade, wordt dit niet vanzelfsprekend vergoed door de autoverzekering. Dit is afhankelijk van welke autoverzekering is afgesloten. Wanneer men enkel een wa verzekering heeft, zal de schade aan de auto niet worden vergoed. Met een wa-verzekering is men namelijk alleen gedekt tegen schade die de bestuurder met zijn auto bij anderen aanricht. Wanneer men een beperkt casco of all risk autoverzekering heeft afgesloten, is de auto wel verzekerd tegen stormschade.

Wanneer is er sprake van stormschade?
Verzekeringstechnisch is het belangrijk om te kijken of schade aan de woning of auto wel echt ontstaan is door een storm. Officieel wordt er door het KNMI pas gesproken van een storm als er sprake is van minimaal windkracht 9. De verzekeraars zijn iets coulanter en keren ook uit als de schade is ontstaan door een storm bij een windkracht van 7 of 8, omdat bij die sterktes ook al behoorlijke schade kan ontstaan. De verzekeraar checkt bij het KNMI van welke windkracht er sprake was ten tijde van het ontstaan van de schade.

Mobiele versie afsluiten