Site pictogram Meijel24

Dansende Kathedraal van de Peel

In 1955 werd de huidige kerk van de St. Nicolaas parochie in Meijel in gebruik genomen. Hier was met man en macht aan gewerkt, in het najaar van 1944 werd de vorige “Kathedraal van de Peel” door oorlogsgeweld compleet verwoest en moest er nieuwbouw plaats vinden.
 Achteraf hebben sommige mensen zich afgevraagd of herbouw toch een optie was geweest maar de keuze voor nieuw was gemaakt. 
In de tussentijd voldeed de noodkerk aan de Kerkstraat aan de wensen van het toen merendeel Katholieke Meijel.

Renovatie
Na tussentijdse kleine onderhoudswerkzaamheden kwam er enkele jaren geleden een grote onderhoudsklus aan het licht en wel de renovatie van het complete dak van het zogenaamde “schip” van de kerk, een investering in een voor de katholieke kerk zware tijd.
 Hier kwam nog bij dat de recent aangelegde verlichting door bliksem was verwoest en dat er plannen waren om de toren beklimbaar te maken.
 De kerk zal buiten zijn functie als geloofsgebouw in de toekomst ook worden ingezet voor nevenfuncties.
 De verschillende gehouden succesvolle Oogstdankfeesten zijn hier een mooi voorbeeld van.
 Al deze drie uitdagingen werden professioneel aangepakt door het platform van de Meijelse kerk en het bestuur van het St. Vincentiuscluster in Peel en Maas. De Meijelse gemeenschap gaf grote financiële steun aan de tot standkoming van dit alles.
 Diverse andere partijen waaronder het bisdom van Roermond, de Provincie Limburg en de gemeente Peel en Maas gaven ook een mooie financiële ondersteuningen.

Vanaf de start van de renovatie, op 02-02-2019, is er voortvarend hard gewerkt, en het resultaat mag er zijn.
 Dit geldt natuurlijk voor het dak, de verlichting maar zeker voor het veilig toegankelijk maken van de toren.
 Het onderhoud van het dak van onze kerk is voor de komende decennia gewaarborgd.
 De bedrijven die verantwoordelijk waren voor de werkzaamheden hebben perfect werk geleverd, maar zeker zo trots is Platform St. Nicolaaskerk Meijel op de vrijwilligers die zich ingezet hebben voor een veilig bereikbare toren.

Dansen in het licht

Op 21 maart a.s. is het feestelijke moment aangebroken om de renovatie en de overige werkzaamheden af te ronden. 
Samen met deputé Dhr. H. Mackus en de wethouder van de gemeente Peel en Maas, Dhr. W. Hermans wil het platform iedereen graag uitnodigen om onze
” Kathedraal van de Peel” te zien dansen. Om 18.30 uur is er een heilige mis uit dankbaarheid voor het slagen van dit grote renovatie project, de nieuwe verlichting en het beklimbaar maken van de toren. Deze mis zal muzikaal opgeluisterd worden door die Heimatkapelle uit Meijel.
 Aansluitende zullen de openingshandelingen starten en zal de Kathedraal gaan dansen in het licht!
 De Meijelse schutterij met dezelfde patroonheilige, Sint Nicolaas, zal deze opening muzikaal op luisteren.

Iedereen is van harte welkom op zaterdag 21 maart om 18.30 uur in de mis of om 19.15 uur op het Raadhuisplein te Meijel.

Mobiele versie afsluiten