Site pictogram Meijel24

Beton gestort voor uitkijktoren “Belfort en Vesting Vossenberg” in Meijel

Vandaag is de officieel de bouw van de uitkijk toren gestart in het project “Belfort en Vesting Vossenberg“. Onder ruime belangstelling van alle betrokkenen werd de eerste beton gestort die als fundering dient voor de uitkijktoren van ruim 22 meter hoog. Gedeputeerde Hubert Mackus, van de provincie Limburg, was speciaal voor deze gelegenheid naar de Vossenberg in Meijel gekomen om het officiële startschot te geven. Samen met de initiatiefnemer en wethouder Paul Sanders van de gemeente Peel en Maas stortte ze de eerste beton.

De Vossenberg
De Vossenberg toont een stukje militaire geschiedenis en is benoemd tot Rijksmonument. Het complex maakt onderdeel uit van de Peel-Raamstelling, die in 1939 werd aangelegd als verdedigingslinie in verband met de oorlogsdreiging vanuit Duitsland. De linie liep van Grave, via De Rips, Griendtsveen, Helenaveen, Meijel en Nederweert tot de Belgische grens. Op de Vossenberg liggen 7 kazematten. Dit zijn verdedigingswerken en zijn redelijk goed bewaard gebleven. Ook nu nog zijn de kazematten te bekijken. De kazematten liggen aan de rand van het natuurgebied.

Openen van de kazematten
De brandweer van Meijel bood een aantal weken geleden hun medewerking aan voor het openen van de oorlogsoverblijfselen. De eerste kazemat is op 14 oktober volledig geopend. Het zand welke in de bunker aanwezig was is door de brandweerlieden verwijderd waardoor nu ook de trappen zichtbaar zijn geworden. Ook aan de tweede kazemat is maandagavond begonnen. De overige twee zullen de komende weken worden geopend.

De kazematten worden in oude staat teruggebracht. Eén van de twee wordt een vleermuizen-kazemat. De oorlogsbunkers worden voorzien van informatie voor publiek en worden regelmatig opengesteld. De Vossenberg maakt onderdeel uit van de Peel-Raamstelling die in 1939 werd aangelegd als verdedigingslinie, in verband met de oorlogsdreiging vanuit Duitsland.

Staatssecretaris
In februari dit jaar bracht staatssecretaris van Defensie, Barbara Visser, een bezoek aan Meijel. Mart Rooijakkers en Jo Manders wisten de aandacht te trekken met een presentatie over onder andere Peeltroef “Vesting en Belfort Vossenberg”. Na de presentatie bracht het gezelschap ook een bezoek aan De Vossenberg.

Peeltroef “Belfort en Vesting Vossenberg”
De doelstelling was om op 17 november 2019 de peeltroef in gebruik te nemen, het oorlogsbeton haar verhaal te laten doen, Het kunnen luisteren naar het verhaal van David MCkellar via de luistersteen van de Liberationroute. Op de Belfort staan en uitkijken over de peelbanen, het nieuwe hoogveen, observeren van wilde zwijnen en reeën. Vandaag is de eerste beton gestort door Hubert Mackus, gedeputeerde van de provincie Limburg.

Veel werk verzetten
Het project Stelling en Belfort de Vossenberg is in een uitvoerende fase aanbeland. Je zou het nu nog niet zeggen, maar eind 2019 zullen kazematten, Belfort en Peeltroef de Vossenberg en de rand van de Peel kleuren en vorm geven. Maar er moet nog wel heel wat werk verricht worden en dat kunnen ze zeker niet alleen. Daarom organiseert Netwerk Natuur en Recreatie – Dorpsoverleg Meijel op zaterdag 2 november een ‘Werkdag op de Vossenberg’ voor ‘noeste peelwerkers’, waarbij ze jouw hulp ontzettend goed kunnen gebruiken. Ze starten om 9.00 uur, zorgen voor een eenvoudige peellunch om 12.30 uur en willen uiterlijk om 16.00 uur afronden. Als jij als ‘peelwerker’ op die dag komt helpen, betekent dat ook weer een stukje Peelgeluk voor jou én voor Meijel.

Aanmelden
Laat even weten of je op zaterdag 2 november aanwezig bent. Dat kun je doen door even een mailtje te sturen naar: natuur-recreatie@dorpsoverlegmeijel.nl of bel Mart Rooijakkers 06-13311140 of Jo Manders 06-38931020.

Mobiele versie afsluiten