Site pictogram Meijel24

Uitkomst woningmarktonderzoek

Tot 2030 groeit in alle kernen van Peel en Maas de woonbehoefte, zijn er aanknopingspunten om de instroom te vergroten en uitstroom te beperken en ligt er een uitdaging om de bestaande voorraad te verduurzamen, te transformeren en aan te laten sluiten bij de vraag en leegstand te voorkomen. Deze conclusies en aanbevelingen komen naar voren uit het onderzoek dat Bureau Stedelijke Planning heeft uitgevoerd.

Ambitie

Peel en Maas heeft de ambitie uitgesproken om te gaan voor een toekomstbestendige woningmarkt met ruimte voor groei en ruimte voor het verzilveren van kansen in de kernen. Het woningmarktonderzoek is gebruikt om te achterhalen hoe reëel die ambitie is en hoe die het beste kan worden verwezenlijkt.

De uitkomsten van het onderzoek bevestigen dat we de juiste koers ingezet hebben. Vorig jaar hebben we de regels opgerekt, waardoor er meer bouwmogelijkheden bij kwamen. Het onderzoek laat zien dat dat goed heeft uitgewerkt en dat er qua woningaanbod een inhaalslag is gemaakt”, reageert wethouder Wanten. “Daarnaast laat het onderzoek zien dat er ruimte is om tot 2030 toe te voegen.

Verder beveelt het onderzoek aan om aandacht te besteden aan de huidige voorraad woningen. Die past niet meer goed bij de veranderende bevolkingsopbouw. Veel huizen in Peel en Maas zijn gebouwd in de jaren ’70. Er zijn nu veel meer alleenstaanden, kleine huishoudens en ouderen dan toen. Dat worden er de komende periode alleen nog maar meer. Huizen die destijds heel geschikt waren, voldoen straks niet meer, tenzij ze die kunnen aanpassen en weer geschikt kunnen maken.

De resultaten van het onderzoek worden gebruikt bij het maken van een uitvoeringsplan wonen, waarin onder andere de woningbouwprogrammering wordt uitgewerkt. Eind dit jaar moet dit klaar zijn.

Bevolkingsontwikkeling

Verschillende prognoses van de bevolkingsontwikkeling laten zien dat we tot 2030-2035 nog groeien, voor de periode tot 2050 lopen de voorspellingen uit elkaar maar lijkt het er nog steeds op dat het aantal inwoners gaat dalen. Meer mensen vertrekken uit Peel en Maas naar een andere gemeente in Nederland dan andersom. De instroom vanuit het buitenland is een belangrijke motor voor de ontwikkeling van het aantal inwoners in Peel en Maas. 
Peel en Maas vergrijst. Het aantal gezinnen met kinderen neemt af en het aantal paren zonder kinderen en alleenstaanden neemt toe. Dat heeft gevolgen voor de woonvraag. Kijkend naar de ontwikkeling van het aantal huishoudens is tot 2030-2035 een toename te verwachten, daarna neemt het aantal huishoudens af.

Arbeidsmigranten

De vraag naar arbeidsmigranten groeit naar verwachting ook de komende jaren. Het onderzoeksbureau verwacht dat als ze werken aan de noodzakelijke randvoorwaarden, de komende 8 a 10 jaar jaarlijks 30-40 huishoudens er voor kiezen, zich in Peel en Maas te vestigen.

Peel en Maas goed bezig
De afgelopen jaren zijn volop woningen vergund en gebouwd en is een inhaalslag gemaakt. Deels door nieuwbouw maar zeker ook door de beleidsregel woningbouwverzoeken. Deze heeft hier aan bijgedragen, door ruimte te bieden aan de ‘goede’ plannen. Zoals het omvormen van bestaand vastgoed naar betaalbare woonruimte voor jong en oud.

Transformatie

50% van de woningen stamt uit de jaren ’70 of zijn ouder. Het is de uitdaging om deze woningen aan te passen aan de woonbehoefte van bijvoorbeeld ouderen, en te verduurzamen zodat ze aantrekkelijk blijven en toekomstbestendig zijn.

Nieuwbouw

Tot 2030 zijn er extra woningen nodig. Door in te zetten op een jaarlijkse woningproductie van 50-150 woningen kan aan deze vraag voldaan worden. Omdat het aantal huishoudens gaat dalen is het advies om 15-20% van de nieuwbouw in de vorm van tijdelijke woningen te realiseren. In elke kern is behoefte aan toevoeging van extra woningen. Om te blijven bouwen op de juiste plek is het advies om dat vooral in de kernen met voorzieningen te doen en terughoudender te zijn met bouwen in de kleine kernen.

Mobiele versie afsluiten