Burgerhulpverleners gaan naar de patiënt
De vrijwilligers doen een eerste gezondheidscheck, leggen alle informatie klaar en zorgen dat de ambulance goed wordt opgevangen. nadat de ambulance met spoed naar het ziekenhuis is vertrokken, stellen de vrijwilligers de familie gerust. Door deze samenwerking tussen opgeleide vrijwilligers en AmbulanceZorg Limburg-Nood wordt ingezet op een nog snellere en betere zorg voor de patiënt.
De vrijwilligers zijn inmiddels opgeleid hoe te handelen in voorkomende situaties. De medewerkers van de ambulancedienst hebben eveneens instructies ontvangen hoe ze moeten samenwerken met de burgerhulpverleners. Het project wordt vanuit de ambulance standplaats Weert begeleid door lokale ambulancemedewerkers. De rol van de meldkamer is eveneens vanuit de regiefunctie van groot belang in deze vorm van burgerparticipatie.
Geen sprake van een terugtrekkende beweging
AmbulanceZorg Limburg-Noord benadrukt dat er absoluut geen sprake is van een terugtrekkende beweging van haar kant in het leveren van zorg in Meijel. Ze doen juist een stap naar voren met dit project. Als ”Meijelse Zorg in Beweging” succesvol verloopt, bestaat er een mogelijkheid om het uit te breiden naar andere woongemeenschappen. Deze proef loopt gedurende een jaar.
Media aandacht
Woensdagmiddag werd het project gepresenteerd aan de media. Bij De Heere van Meijel werd een hulpverleningssituatie in scene gezet. Vanaf 18 juli worden de Meijelse vrijwilligers gealarmeerd.