Teun Heldens heeft namens de fractie VVD Peel en Maas vragen gesteld aan het college omtrent het hondenbeleid in de gemeente Peel en Maas. Bij de fusie van de voormalige gemeenten Meijel, Kessel, Maasbree en Helden is besloten dat er in Peel en Maas geen hondenbelasting geheven zou gaan worden. Tegelijkertijd hanteert de gemeente als beleid dat er in de openbare ruimte geen faciliteiten meer worden aangelegd voor hondenbezitters (denk met name aan hondenuitlaatplaatsen, losloopgebieden, zakjes om hondenpoep op te ruimen en hiervoor bestemde prullenbakken), maar dat hondenbezitters zelf verantwoordelijk zijn voor het opruimen van hondenpoep en wanneer dit niet gebeurt dat de mensen elkaar hier elkaar op aan moeten spreken. Het een en ander hierover is opgenomen in de APV in artikel 2:57 en artikel 2:58. Daarin staat tevens dat honden in openbare ruimten binnen de bebouwde kom aangelijnd dienen te zijn. ”Op zich wederom een prima gedachtegang, alleen krijgen we uit de samenleving telkens weer signalen dat dit in de praktijk niet werkt en dat er niet op gehandhaafd zou worden,” schrijft Heldens in een brief aan het college van B&W.
Brief aan het college van B&W
Volgens Heldens ontvangt de fractie met regelmaat klachten dat de openbare ruimte in de gemeente veel meer vervuild is met hondenpoep dan in andere gemeenten die wel een actief hondenbeleid voeren. ”We zien overal zelfgemaakte bordjes opduiken met teksten die oproepen tot het opruimen van hondenpoep en het aanlijnen van honden in de wijk. We ontvangen klachten van ouders dat hun kinderen die (in een woonwijk) buiten gespeeld hebben, telkens weer met vieze schoenen binnen komen. We ontvangen ook klachten van hondenbezitters wiens aangelijnde hond wordt lastiggevallen/aangevallen door (illegaal) loslopende honden. En tot slot lezen we op de Facebookpagina van Politie Peel en Maas dat de politie zelfs ingezet moet worden om conflicten tussen inwoners hierover op moet lossen.”
Wij als VVD-fractie vinden het jammer om te constateren dat het beleid wat we voeren in deze gemeente kennelijk niet werkt. Ook vinden we het triest dat de politie hier capaciteit voor in moet zetten. Het korps moet in verband met een zeer beperkte capaciteit al keihard werken en onze politiemannen en vrouwen zouden zich veel beter kunnen focussen op èchte criminaliteit als ze hiermee niet van hun werk gehouden zouden worden. Voor ons als gemeente is er dus werk aan de winkel om met een oplossing te komen.
Daarom heeft de fractie de volgende vragen aan het college:
- Herkent het college de eerder beschreven signalen over ons hondenbeleid?
- Hoe vaak is er in 2018 handhavend opgetreden tegen loslopende honden en het niet opruimen van uitwerpselen van honden?
- Politie Peel en Maas geeft aan met de gemeente in gesprek te zijn over een oplossing. Hoe verlopen deze gesprekken?
- Is het college bereid om het beleid (of beter gezegd gebrek aan beleid) te evalueren en met een verbeterplan naar de raad te komen?
Tot slot willen we graag benadrukken dat deze brief met bijbehorende vragen géén pleidooi is voor het invoeren van een hondenbelasting. We ontvangen vanuit het gemeentefonds jaarlijks een aanzienlijk bedrag in de vorm van een algemene uitkering. Met veel creativiteit worden hier telkens al allerlei bestemmingen voor gevonden. Wat de VVD betreft behoort een schone en leefbare openbare ruimte in elk geval tot de kerntaken van de gemeente en daarvoor ontvangen we al middelen, besteding is een kwestie van prioritering. Wanneer er een krediet nodig is om voorzieningen te treffen, zien we een voorstel hiervoor (al dan niet in de kadernota) graag tegemoet.
Lees ook:
- Overlast van honden
- Ons riool is geen prullenbak: hondenpoep
- Hondenspeelveld Meijel geopend (Foto’s)