Site pictogram Meijel24

Peeltroef “Vesting en Belfort Vossenberg”

Op 11 december vorig jaar presenteerde het Netwerk Natuur en Recreatie Dorpsoverleg Meijel het projectplan Peeltroef “Vesting en Belfort Vossenberg”.
Peeltroeven zijn belangrijke en mooie plekjes van de Peel. Elke troef is speciaal en heeft een verhaal. Samen vertellen de troeven de geschiedenis van De Peel. Met als rode draad; turf, oorlog en hoogveen.

In 2015 adopteerde het Dorpsoverleg bij een bijeenkomst In Griendtsveen deze Peeltroef om de historische, culturele en natuurlijke rijkdommen ervan weer zichtbaar en beleefbaar te maken.
Met de gemeente Peel en Maas, Provincie Limburg, het Nationaalpark de Groote Peel, Life+ en Staatsbosbeheer was al regelmatig overleg gepleegd en er ontstond een goede samenwerking. Er kwamen financiële toezeggingen. De Rabobank Peel, Maas en Leudal nam hier in het voortouw met een bedrag van € 15.000. Kort geleden ontving het netwerk Natuur en Recreatie de toestemming van Staatsbosbeheer. Vanaf dat moment konden zij naar buitentreden en de Peelregio deelgenoot maken van deze ambitieuze plannen.

Peeltroef “Vesting en Belfort Vossenberg”
Doelstelling is om op 17 november 2019 de peeltroef in gebruik te nemen, het oorlogsbeton haar verhaal te laten doen, Het kunnen luisteren naar het verhaal van David MCkellar via de luistersteen van de Liberationroute. Op de Belfort staan en uitkijken over de peelbanen, het nieuwe hoogveen, observeren van wilde zwijnen en reeën. De belangstelling voor de presentatie was groot en leverde nieuwe samenwerkingen op onder andere met museum Klok en Peel te Asten.


 De eerste aanzet tot realisatie van het project vond plaats op 21 december 2018. Het infopaneel over de Eeuwelsche loop werd geplaatst op de plek waar deze voorheen liep. De Eeuwelsche loop moest verlegt worden om het Life+ project succesvol te laten worden.

De kosten van dit paneel nam Life+ voor haar rekening, SBB plaatste het en het ontwerp is van Dorpsoverleg netwerk Natuur en Recreatie. Op het moment van plaatsen bood Sjors Hoek van Waterschap AA en Maas en vertegenwoordiger van Life +, aan om te onderzoeken in welke mate het waterschap een bijdrage kan leveren.

Foto: SBB.  Mirjam Wouters Staatsbosbeheer, Jo Manders, Fred Bongers Dorpsoverleg Meijel, Sjors Hoek Waterschap AA en Maas en Life+

Mobiele versie afsluiten