Site pictogram Meijel24

Het zwartsprietdikkopje | Vlinderrubriek met Hans Melters


Nederweert24/Meijel24 presenteert, in samenwerking met Hans Melters, dé Vlinderrubriek. Hierin is tot het einde van het jaar elke zondag een vlindersoort op film te zien, inclusief biotopen, wetenswaardigheden en waardplanten. Deze keer:

Het zwartsprietdikkopje

Het zwartsprietdikkopje is een algemene vlinder die vliegt van eind juni tot eind augustus in een generatie. Mannetjes worden vaker drinkend bij modderpoelen, waterkanten of uitwerpselen aangetroffen. Dat doen ze om hun zoutvoorraad aan te vullen. Tijdens de paring geeft het mannetje namelijk 1/3e van zijn zoutvoorraad via het sperma door aan het vrouwtje, wat nodig is voor de ontwikkeling van de eitjes.

Vlinders
Aan de vlinder gaan heel wat stadia vooraf. Van eitje naar rups, van rups naar pop, van pop naar vlinder. Vlinders staan voor lente, verliefdheid en zorgeloosheid. Veel vlindersoorten hebben het echter moeilijk in Nederland. In Nederland leven meer dan 2400 soorten vlinders, maar dat zijn niet allemaal dagvlinders. Een groot deel daarvan zijn nachtvlinders of micro-vlinders (heel kleine vlindertjes). Er leven nu nog 53 soorten dagvlinders in ons land. Er zijn er al 17 verdwenen uit Nederland. Dat komt bijvoorbeeld doordat hun leefgebieden aangetast zijn.

Na overleg en met toestemming van de Vlinderstichting wordt bij elke video van een vlinder naar de website van de Vlinderstichting verwezen voor meer info betreffende de soort.

Mobiele versie afsluiten