Site pictogram Meijel24

Langue d’amour

Waar vroeger nog opgevouwen briefjes werden doorgegeven of romantische slaapkamerraamserenades werden gezongen, wordt de liefde tegenwoordig voornamelijk via beeldschermen uitgesproken. Ellenlange gesprekken worden er door driftig tikkende duimen belegd, om uiteindelijk aanspraak te maken op die felbegeerde hart-emoticon.

Voor eenieder die denkt dat alleen de jeugd zich laat bedienen door apps; niets is minder waar. Ook de oudste generatie zoekt via de talrijke wegen die het internet biedt naar liefde. Het bewijs hiervoor leverde een kalende man een tijd geleden in de kroeg, omwille van privacy en zijn prille whatsapp-verkering  zullen we hem hier betitelen als De Man.

De Man zat met vrienden aan de bar en liet de ene na de andere sjoes zijn keelgat binnenglijden. Naarmate zijn promillage steeg, deed hij verschillende boekjes open over zijn liefdesleven. Hij had een vrouw leren kennen via een online ‘gebeuren’. Hij en de vrouw bevonden zich nog in de aftastende fase, zo bleek toen hij met zijn vrinden overlegde wat een passende tweede date zou zijn. De Man, beginnend zeventig schat ik, nodigt uiteindelijk zijn liefdesprooi uit voor Bospop. Met priemende oogjes wacht hij af hoe het verzoek wordt ontvangen. ‘Aan het typen’, meldde het scherm waarschijnlijk met een passend gevoel voor climax.

Dat De Man niet alleen naar Bospop gaat, wordt duidelijk als hij met grote ogen hardop ‘Dat lijkt me erg leuk’ voorleest. Met militaire precisie formuleert hij een goed antwoord, een die balanceert tussen het kenbaar maken van je interesse, maar niet te eager overkomt. Ter controle laat hij het nog even aan zijn maten lezen en drukt daarna met een kolderieke beweging op de verzendknop. Wie had dat gedacht. Vijftig jaar geleden gaf hij serenades onderaan slaapkamerramen, tegenwoordig verschalkt hij zijn mademoiselles met poëtische whatsapp-berichten.

Mobiele versie afsluiten